Tarsus kent merkezinde Ulu Camii’nin hemen yanında bulunmaktadır. Her dönem hareketli bir ticari ve merkez olan ve kültürlerin kesişme noktasında bulunan Tarsus'un en önemli yapılarından biri de Kırkkaşık Bedesteni'dir.
Ramazanoğulları Beyliği’nden Piri Paşa’nın oğlu İbrahim Bey tarafından, 1579 yılında Ulu Cami ile birlikte yaptırılan Kırkkaşık Bedesteni, imarathane (aşevi) ve medrese olarak kullanılmıştır. Dikdörtgen şeklinde tasarlanan bedestenin tamamı kesme taştan yapılmış, üzerine 5 kat kubbe örülmüştür. Doğu, batı ve kuzeyinde bulunan beşik tonozlu kapılardan içine girilen yapının 25 odalı olan bedesten, adını, dış cephesindeki kaşık süslemesinden almıştır.
Bir süre 'Beyaz Çarşı' adıyla kullanılan Kırkkaşık Bedesteni, 1960 lı yıllarda yapılan restorasyon çalışmalarından sonra doğu kısmındaki kapının açılmasından sonra Kapalıçarşı olarak kullanılmaya devam edilmiştir. Tarsus Belediyesi tarafından bedestenin yeniden restore ettirilmiştir. Tarihi Kentler Birliği'nden " Proje Yarışma Ödülü" almıştır.
Yüzyıllar boyunca farklı kültürlere hizmet veren Kırkkaşık Bedesteni, yöresel el sanatlarına ait seramik, ahşap, bakır, gümüş, deri, dokuma gibi turistik hediyelik ürünlerin sunulduğu satış dükkanları ve yöresel Tarsus lezzetlerinin sunulduğu restoranlar, yöreye özgü Türk Kahvesi’nin (Tarsusi) ikram edildiği kafeler turistlerin yoğun olarak tercih ettiği hareketli mekanlardır.